OSAKA!!!

Jag kommer inte kunna uppdatera så ofta som jag egentligen borde, jag har mycket att göra och jag har fulölt upp att ta in den japanska kulturen.
Idag var jag i Osaka med AFS. Vi gjorde lite sightseeing och jag testade att göra okonomiyaki. Det heter på svenska japansk omelett. Vi åkte och kollade på shiennoji temple, och gjorde lite allt möjligt. Jag åkte dit med Ayumi, min värdsyster, och väl där mötte vi utbytesstudenter i närheten och framtida utbytesstudenter med AFS och volontärer. Det var rätt kul att träffa de andra utbytesstudenterna. Speciellt de i mitt chapter. Jag tror att Ayumi hade kul med, hon träffade en från thailand och hade kul med henne och ett par andra. Eftersom att vi var rätt många var vi indelade i grupper och Ayumi var inte i samma grupp. dte regnade rätt mycket när vi har ute på sightseeing. Det haglade lite också. Efter att ha varit här ett tag och vant mig vid värmen (15-20°C) var den här dagen kall. då avr det 6°C. Jag tycker inte det var kallt men eftersom att det blåste och regnade blev man blöt och kall.
Jag var i kyrkan idag med. Jag var poå engelskkurs. Vi läste johannes 3 och gjorde ett rollspel. På några ställen säger de "flesh" men på jenglish (japanska+engelska) blir det fresh. Jag och norskorna tyckte det var rätt kul men japanerna fattade inte..
Imorgon ska jag på söndags skola för de små barnen. Jag hoppas att det kommer några denna gång..
Efter det har vi gudstjänst. Jag ser fram emot det. Jag kan vara med norskorna och slappna av lite. Efter kyrkan så ska jag, norskorna, delar av min värdfamilj coh ett par japaner till Oishi och äta sushi, OISHĪ (gott)!! Det är alltså ett kyrkgäng som drar och äter sushi. Jag måste erkänna att det är första gången jag äter sushi i Japan. Men det är om man bortser från bara ris och nori. En av norskorna (vän till volontären) har aldrig ätit sushi förut. NÅGONSIN!!! Det blir kul, jag har hört att det är billigt och supergott.
Under den veckan jag har varit här har min familj och andra kristna i min närhet bett för mig så många gånger att jag inte kan räkna. Jag är inte riktigt van vid allt det här. Att be varje måltid med familjen är inte riktigt min grej men det är inte jobbigt så jag lider inte av det.
På torsdag ska jag besöka min skola. Det kommer bli kul får man hoppas på. Jag kommer inte ha en skoluniform, det är synd, och jag kommer gå i en skola med bara flickor. På tågen här finns till och med "girls only" vagnar..
I alla fall, jag kanske kommer att använda skol uniform i alla fall för det vore ju cool att ha det men jag vet inte..
Jag hoppas på en fin dag imorgon och jag önskar er en fin dag med, god natt

That awkward moment when you can't use a fork...

Så vi har ätit spagetti/ramen två gånger under det senaste dygnet. Alla åt med en gaffel ur djup tallrik, det är ju omöjligt att äta med gaffel. Speciellt om det är ramen i soppa!! jag få inte upp något och om jag får det så får jag inte in det i munnen utan att få det i hela ansiktet.
Lite ironiskt när jag äter med pinnar och japanerna äter med gaffel.
.
.
Gissa vad? Klockan halv fyra ligger okaasan (min värdmamma) på golvet och sover. Haha, och hon nynnar i sömnen. Det är lite gulligt med. Och jag är lite avundsjuk, tänk att kunna somna när som helst...

Grattis Mamma

Eftersom att jag missar din födelsedag så vill jag bara säga grattis härifrån. Jag vet inte vad du kolla oftast, bloggen eller mailen. Du har i alla fall fått ett mail med.. Grattis i alla fall <3

De senaste dagarna

Nu har jag varit på arival camp. Jag har anteckningar från dagarna på lägret som jag skrev ner på ett dokument men jag kunde inte lägga upp det på bloggen för vi fick inte använda internet och dessutom kunde jag inte ansluta till något wifi.

 

22 mars

Nu har jag fått smaka lite på den japanska kulturen. Igår badade vi i ofuro, det är offentligt badhus typ. Man kommer in med tofflor som man tar av i en hall sen går man vidare till ett omklädningsrum med små korgar där man lägger sina saker. Sedan går man vidare in till tvätt och badrummet. Alla är helt nakna och man ska tvätta av sig vid duscharna, man sitter på små pallar och så finns det flaskor med katakana skrivet var det är så man fick träna lite där. Efter det fanns det ett stort badkar, en liten pool med supervarmt vatten, det var bara att glida ner och slappna av. I badrummet fanns en äkta japan, hon berättade hur man skulle göra. När vi satt i badet berättade hon mer om traditionen av att bada så det här settet och hon berättade var man kan hitta ställen som det här. Det finns inte bara på hotell, det finns på offentliga badhus (eller om det var det här som var det offentliga badhuset...) och ibland i naturen, typ varma källor.

Under hela den här dagen har vi rest. Vi gick upp tidigt, packade åt frukost och åkte iväg med bussar. Vi var tre bussar till Osaka. Bussfärden tog lite mindre än tio timmar. Vi åkte förbi en massa häftig grejer. Till exempel världens högsta berg-och-dal-bana (som man förmodligen kan googla upp namnet på men det gör jag inte för jag har inte har internet) och vi såg Fuji från många vinklar. Först var det genom smogg men när vi kom närmare var det vackert. Vi har sett havet, det var också rätt vackert. På bussen fick vi lunchpåsar innehållande ”lunchmat” på ett paket stod det lunchpack på japanska (katakana) bröd med jordnötssmör kunde jag först av texten. Inte så gott men det gick att äta. Vi stannade på servicestationer där det fanns små maskiner där man kunde få läsk, vatten och iste. Det fanns också maskiner som var varma så man fick små flaskor med varmt te eller kaffe. Så fanns det hala maskiner med iskaffe. Vi har varit på olika toaletter och det har varit spännande upplevelser, varenda toabesök. Det har funnits två sorters toaletter men jag vågade inte testa den japanska, traditionella toaletten. På de mer västerländska toaletterna fanns det små displayer med knappar, vissa hade med ”ljud” andra utan. De med erbjöd spolljud. De flesta toaletter hade sittsvärme och alla hade bidé och ”spray”. De japanska toaletterna var på golvet, ett hål i varken med vatten i, man gör sin sak sen spolar man. Den funktionen fanns på den västerländska toaletten med. Jag vill testa nya grejer så jag testade den konstiga japanska toaletten här på hotellet. Det var inte så farligt men jag föredrar att sitta ner, inte huka mig...

Till middag var vi i hotellets matsal, de hade buffé, man fick ta brickor och det man tar äter man upp. Det gäller alltid i hela Japan. Innan man äter sätter man ihop händerna och säger ”itadakimas”. Efter det får man äta. Med pinnar förstås. När alla har ätit upp säger man ”gochisosamadeshta”. Och då får man lämna bordet.

 

23 mars

Vaknade klockan sex för nån hade alarm på, helt okej för det var då jag skrev gårdagens händelser. Idag såg jag regn för första gången i Japan. Jag längtade faktiskt efter regn.

vi gjorde några lekar på morgonen och sen en sketch. Vi var indelade i olika grupper, jag var i grupp 3. Vi hade en ledare som var från Nya Zealand men hon kunde Japanske helt flytande och en Japan som knappt kunde engelska.

Vi åt lunch på hostellet. Vi fick buffé (som varje måltid) och jag har lovat mig själv att jag ska testa allt så den här gången åt jag tako, det är bläckfisk. Jag tror att den var marinerad och kokt. blää, jag var nog den enda som inte tyckte om den. Det smakade typ som kött inuti men utanpå smakade det bara hav och blä. Efter lunchen kollade vi på en video om en tjej som åkte till Japan som utbytesstudent. Hon bodde i ett jätte fin hus och filmen förklarade lite om det japanska hemmet och seder och vad som är artigt och vad som inte är tillåtet. Sen hade vi diskutioner mm.Vi badade igen, jättehärligt. Utanför (i ingången) var det ett draperi med texten SPA, åhh, vad härligt, bara det gör det mycket trevligare. Middag, buffé. Pre-departur, jag var i avgång B i det närmsta området (tillsammans med avgång A och C) så det avr bara kort om att vi kommer åka mindre än två timmar buss till Shin-Osaka och möta våra familjer. Tillbaka till rummet för att packa, vi pratade mycket och några från ett annat rum kom in och ville filma när vi sa "min katt nåntingnånting" (jag sa på svenska, en i mitt rum på norska och en annan på franska). Sen sov vi alla gott.


24 mars

Vi vaknade tidigt och packade ihop allt. Pratade på engelska, svenska, norska och japanska (lite franska också) om allt och inget. Alla (jag var jätter nervös för att träffa min familj för första gången.

idag smakade jag nato, det är typ en som bönröra och den är superkladdig. Den hade en underton av kaffe och jag tyckte att det var rätt okej men andra spottade ut det. Jag tror ändå inte att jag vill äta det här varje frukost.

Vi flyttade ner bagaget till ett bagagerum sen fick vi Kanjiböcker (kinesiska tecken-böcker) och lite sista info om Japan typ... Sen tog vi bilder. Vi lärde oss att i Japan säger man haiicheesuu (stavning??) istället för cheese. I alla fall, alla ville ha bilder så det tog ett tag att bli fotade. Sen minglade vi runt, lekte lekar för att fördriva tiden. Avresegrupp efter avrese grupp försvann coh sen var det bara runt 30 kvar. Jag som var i avresegruppen (tillsammans med A och C) närmast skulle vara kvar sist. När det äntligen var dags att åka fick vi en matfåse och ett hejdå från ledare och sen skulle vi gå till bussen. på bussen åt jag "lunchen" som bestod av tre söta bröd och vatten. nä, jag tycker inte om sånt och speciellt inte till lunch.. det är bara att tugga och svälja (?). när vi svängde in på parkeringen till Shin-Osaka blev jag riktigt nevös för jag var bara några hundra meter ifrån ställe där jag skulle möta min familj. Jag avr så nevös. Jag rablade hälsningsfraser coh panikade lite lätt. blablabla, sen gick vi till mötesplatsen med departure B group. Sen var det bara att ävnta. Vi var tidiga och jag var riktigt närvös. På riktigt. Jag och de två andra i mitt chapter höll ihop och när utbytesstudent efter utbytesstudent fick sin familj blev jag mer och mer nevös. Så IDAG TRÄFFADE JAG MIN FAMILJ!!! När jag mötte min familj glömde jag bort det jag hade skrivit på min fusklapp. Alla fraser som jag annars kan och jag kunde inte göra annat än att le. Jag var inte säker på hur mycket engelska de kunde så ajg var mest tyst. I bilen (efter farväl av vänner) pratade jag med min värdmamma (okaasan) med mina LPs (jag har två, en LP och en sub-LP) som tolkar. När vi kom fram gick vi igenom en cheklista emd basic grejer om att bo hemma hos dem. De agerade som tolkar då med. När de gick visade det sig att min värdpappa (otoosan) var jättebra på engelska. Jag pakade upp min saker (bara saker, inte kläderna) efter det gick jag med mina ehm.. fint inslagna presenter till vardagsrummet/matbordet. De fick en osthyvel med renhornshantag, en smörkniv med en älg inristad i skaftet och en vit dalahäst, tack farmor och farfar <3 Se  gav jag en book med många bilder på den skandinaviska naturen. Efter det packade jag upp alla mina kläder och hängde in i garderoben. Sen var det första måltiden med familjen. Det var rätt mysigt. Och goot. Jag komemr dock inte igåg vad det var. Ris, sallad och soppa och åhh, jag kommer inte ihåg. Sen pratade vi om allt möjligt på kvällen. Varje dag badar man ofuru men en mindre variant i badkar. Jag sov jättebra den natten.

Nänstans där på kvällen åkte vi och handlade mat. Jag lärde mig att säga "vad är det där/det här".

 

25 mars

 

Konstigt nog vaknade jag jättetigt den här dagen. Tack AFS, men jag hade dessvärre ingen klocka i närheten så jag trdde att jag hade sovit så lnge att jag var helt ensam men tvärtom, när jag hörde någon gick ajg upp. Då var klockan ca. 7:30. Andra målet med familjen. Jätettoast med smör och jordgubssylt. Dessutom fick jag te och korv, och annat som jag inte heller kommer ihåg. Jag förväntade mig ris och misosoppa som är standard frukosten i Japan. Vi åt fruktsallad och yogurt, det hade nog räkt för mig. Bara frukt alltså..

På söndagar går Vi till kyrkan. Okaasan brukar hålla en minigudtjäns eller nåt liknande det så jag följde emd till kyrkan tidigare för att vara med på det men det kom inga den här veckan. I församligen finns det två norskar. En som är där under ett volontärår och en som har bott i Japan i många år. Jag pratade mycket med dem, speciellt med hon som var där som volotnär. Jag kunde relatera mycket mer till henne för hon kan inte heller Japanska så bra. Sen hade vi gudstjänst, det var hel okej, den var mycket längre än de vi brukar ha i Sverige och lite tråkigare mest för att jag inte förstod. Norskan som kunde japanska översatte och skrev ner på papper så att vi (jag och volontären) kunde förstå. För mig är det inte så viktigt exakt vad de säger, mer hur de säger det. Men det var väldigt snällt av henne. Efter lunch åkte vi till IKEA!! Det var kul, jag kände mig übersvensk som kunde utala allt men det spelade ingen roll för de hade skrivit med katakana hur det utalas.

Det jändes som att det var lite för tidigt att gå hit men vi behövde köpa bordslampa och spegel till mitt rum (inte mitt förslag) och IKEA ligger bara 20 minuter bort. Jag köpte dessutom en skalare för att skala äpplen mm. Dessvärre skar jag upp fingret när jag skulle ta bort plasten för eggen. Så nu sitter jag med plåster runt fingret för att hålla ihop nageln, den är helt delad genom halva nageln.. Vi åt middag "som vanligt" det var soppa och innan varje måltid ber vi bordsbön (?) det är helt nytt för mig men jag har inget emot det. Sov bra även denna natt.

 

26 mars

 

Måndag. Det är lov här men mina syskon går ändå på club activity (med skolan) och juku (extra study). Otoosan var på jobbet. Jag och okaasan åkyte till city center för att fixa typ ett id-kort för att jag bor i det här området. Vi gick till Foringer regestration och ironiskt nog pratade de inte engelska där..

Efter det gick vi runt i området och gick förbi många snacksmaskiner. En hade glass. Det har jag alldrig sett förut så jag testade den lite.. Vi gick dessutom förbi det närmsta Starbucks. I min familj har vi en tradition av att köpa en starbucks mugg från städer vi är i, de har stadssiluetten på sidan. När jag var där var de slut så jag får gå dit nån annan gång..

Sen chillade jag hemma på dan.

 

27 mars

 

Idag. Varje dag som jag har varit här har jag haft lite dåligt samvete för att jag inte har uppdaterat. Men jag har haft så mycket att göra och ärligt talat har jag skrivit på det här inlägget flera dagar i rad men jag vill inte vara oartig så jag är hellre med familjen än att sitta framför datorn. Nu sotter jag faktiskt framför tvn med mina syskon. Det är nåt Japanskt drama för barn/ungdomar och det handlar om julen. Reklamen här är så annorlunda. Senaste var en katt som dansar i en dåligt photoshopad bakgrund. Jag vet inte om det är ironiskt men den är kul ändå. I morse skypade jag med min storebror. Kul men mitt i samtalet blev jag avbruten för det ringde på dörren. Som tur är kan jag lite japanska så jag kunde fråga om han kunde engelska men det kunde han inte. Jag fick skriva på leveransen och vipps så hade jag fått min mobilladdare till AFS-mobilen. Hur som helst var det kul att visa bror runt i huset. Det kändes inte jobbigt att prata för jag har bara varit borta en vecka.

När min värdbror kom hem från juku gick vi runt på en promenadslinga runt området på exakt fem kilometer.  Jag tog runt hundra bider och vi såg SAKURA!!!! Egentligen är det först om två veckor men vi fick se lite smygstart. Jag var som en japan och sprang runt och fotate jäääättemycket.

 

 

 

jag har sjukt måga bilder så fler kommer snart


 

Idag åt jag ramen till lunch muums men liite för mycket. Jag är fortfarande mätt och vi äter om två timmar..  Jag är ledsen att det blev så långt inlägg men jag vill bara känna att jag har gjort det ordentligt. Jag kommer inte skriva så här detaljerat alltid men det ähär är första veckan i Japan Och jag vill kunna läsa bloggen när jag kommer hem igen och komma ihåg exakt vad som hände för då kommer jag ihåg vad jag kände. Nu måste jag ta en toapaus sen ska inte jag sitta framför datorn mera. klockan är strax efter fem här om ni undrar.


morning

Nu förbereder jag mig för tio timmars bussfärd. En kul grej bara: jag har fått många lyckönskningar och när någon säger "lycka till" så kan jag inte svara tack för det betyder otur. Så nu har jag precis sovit i rum 666 men det gick rätt bra. Jag, Aline och djävulen..
puss jag måste gå och äta frukost nu

Tokyo

Framme i Tokyo!! Jag har precis varit med om en massa nya grejer som jag gärna skulle vilja dela med mig av men jag är för trött för att skriva och jag har pratat för många språk idag för att kunna formulera mig rätt. Men ett kort inlägg blir det.
Så, efter två timmars sömn "igår natt" gick jag upp (4:00) och packade det sista, jag tog farväl till familjen på flyplatsen och var mest fokuserad på själva flygresan mer än min familj och hela året i Japan. Under flyget till London försökte jag att vara vaken (och lyckades) så att jag skulle kunna flyga på den längre resan. I London var det mest vänt, vi var på Starbucks men jag tog de-caf för att kunna sova senare men väl på den 12 timmar långa resan kunde jag inte sova alls. Jag har kollat igenom alla filmer i "kids zone" på planet coh dessutom såg jag ett japanskt program om Hyogo prefecture där halva programet var om Kobe, min stad. På Narita Airport gick allt bra, japaner gick runt i uniformer och såg strikta ut men när man pratade med dem var alla lugna och väldigt hjälpsamma. Direkt när vi kom ut till ankomst hallen såg man en skylt med AFSs logga på och jag blev väldigt exalterad över att vara i Japan och att få träffa så många nya.
Vi tog bussen till hotellet där vi mest fördrev tid och försökte vara sociala men när jag ahde varit uppe i 26 timmar var jag nästan svimmfördig och då fick vi nycklarna till rummet. Sov i två timmar sen var det middag och då var alla piggare och det var mysigt. Sen fick vi lite föreläsningar från olika japaner om olika saker och så kollade vi på en film där AFSare sjöng en låt och sen fick vi sjunga den med. Efter det var det gruppbild (jag tror att vi är 134 personer frpn 32 länder). Sen gick alla upp till sina rum och här är jag nu, jag delar rum med en trevlig schweizisk tjej vid namn Aline .. Klockan är tio (22:00) i Japan nu och jag måste verkligen sova nu. I morgon ska jag upp klockan 6 och börjar bussfärden mot Osaka 7:30. Förväntas vara framme runt fem (17isch). Får se hur mycket jag hinner uppdatera under den här närmsta tiden.. Hur som helst hann jag med att skriva det mesta.
-
God Natt från en trött svensk <3

Nu går flyget

Nu väntar 18 timmar och fem minuters resa till Tokyo sen blir det hotellsäng <3
Jag måste förbereda mig för 10 timmars bussresa dagen efter såklart
ses i japan alla <3

14 timmar 12 minuter 30 sekunder

Nu är det 14 timmar kvar tills planet lyfter. Jag och Gustav, som också åker till Japan med AFS, möts på flyplatsen kockan sex i morgon bitti. Vi har redan checkat in och fått platser brevid varandra, hihi jag ringde typ tre gånger varav ett av samtalen var vettiga. Skönt att vi redan har checkat in, nu får vi lite sovmorgon i morgon. Nu behöver jag bara gå upp klockan fyra/halv fem. Det roligaste är att jag redan har ett alarm satt på den tiden, kommer dock inte ihåg när jag använde det senast...
I alla fall borde jag packa nu för jag har typ inte ens börjat. Jag har "bara" packat 15 kg kläder. Men det är bara kläder. Så måste jag ha med presenter och prylar.. Funderar på att ta med jujutsu-dräkten men den är nog för tung och jag skulle inte vilja resa i den förjag har för stor respekt för den men scoutskjortan skulle jag faktiskt kunna resa i.

Cake pops och hejdå

Hej klassen!! 
Hoppas det smakade med cake pops. Jag vill egentligen bara säga att jag kommer att sakna er. Jag kommer att sakna er alla och jag kommer att sakna traditionen av att baka när nån fyller år och måndagsfika, jag kommer sakna att baka åt er alla <3

Tack för bilden Lisa

 


Ny design

Anledningen till att jag sitter framför datorn nu är att jag ska skicka dokumentet om min värdfamilj i Japan till min farfar och farmor så att de kan få adress och läsa lite om min familj. Men också för att när jag hjälpte farfar med hans mobiltelefon kom jag på att jag kunde ge adressen till min blogg så de fick se lite vad jag hade för mig och jag lärde också ut lite om hur man kunde kommentera. När vi gick in på bloggen hade jag inte skrivit något på tio dagar och det var inte så interessant, farfar gav synpunkter på bloggen och designen, ni kanske ser att det har skett lite förändringar men jag har en del att kvar.
Jag låter bloggen mogna lite, jag har en resväska på rummet halfull med grejer och jag ska i morgon eller i veckan gå och köpa vacuumpåsar för att kunna packa bättre. Jag får max ha med mig 20 kg för irkisflyget i Japan men till Japan får jag ha 23 kg. Jag kommer att övernatta en natt i Tokyo innan jag reser vidare till Osaka på ett välkomstläger för alla AFSare i närheten. Det blir nog kul men det jag oroar mig för just nu är att jag inte hinner få mitt pass och visum innan jag åker.
Väl i Japan har jag blivit inbjuden till en välkomstfest med scoutgruppen i närheten. En tjej jag träffade på WSJ hjälpte mig att komma in i den här gruppen. Jag fick lite glädjetårar när jag läste meddelandet från henne och jag tog fram hennes scoutskjorta och njöt lite grann. Ska skicka ett brev till henne och några andra i morgon.
I morgon...

RSS 2.0